Ваканционно селище “Санта Марина” получи голямата награда в конкурса FIABCI Prix D’Excellence Awards

София, 22 април 2013
Проекти на водещата българска инвестиционна компания “ФеърПлей Интернешънл” АД с три награди Prix D’Excellence Awards


   На 19 април в Шератон София Хотел Балкан се проведе първото българско издание на международния конкурс за архитектура на FIABCI България Prix D’Excellence Awards, който отличи най-успешните функциониращи български проекти. Оспорваното съревнование се организира от Международната федерация по недвижими имоти FIABCI, със съдействието на обществени институции от цял свят. Представително жури от български и чуждестранни професионалисти в областта оцени участниците по установени международни критерии.
Ваканционно селище „Санта Марина”, Созопол с инвеститор „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ бе отличено както с наградата Prix D’Excellence за ваканционен проект, така и с голямата награда в конкурса и получи признанието „Проект на годината”. Със своя архитектурен стил, мащабност и инфраструктура в.с. „Санта Марина” е един от най-значимите проекти за развитието на южното ни Черноморие.


   Луксозният петзвезден „Арена ди Сердика” Резидънс Хотел, София – проект на „ФеърПлей Интернешънъл” АД, също бе отличен с награда Prix d’Excellence в престижния конкурс.
Наградите получиха г-н Марио Захариев и г-жа Анна Захариева (основатели и изп. директори на „ФеърПлей Интернешънъл” АД), г-н Маню Моравенов (изп. директор на „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ), арх. Петко Маринов (главен проектант) и инж. Ваня Радонова (главен проектен мениджър).
   Конкурсът Prix d’Excellence 2013 се организира от FIABCI България и дава правото на 7-те отличени на местно ниво проекта да се борят за световната титла Prix d’Excellence 2014 през месец май следващата година, по време на 65-ия световен конгрес на FIABCI. Наградите отразяват цялостния успех на проектите, включително архитектура, естетика, функционалност и най-вече обществена полезност.


***
   Ваканционно селище „Санта Марина” е един от най-успешните инвестиционни проекти в страната в своята категория. Той е уникален с концепцията си, с архитектура и с цялостната си инфраструктура. Създадената хармония между обкръжаващата го природа, близкия Созопол и проекта е постигната чрез изключително постоянство и съобразителност със съществуващите фактори.
   Ваканционното селище „Санта Марина” се състои от 80 нискоетажни вили, 5 комплекса с басейни, ресторанти, барове и магазини, и е разположено амфитеатрално на площ от над 160 дка с прекрасна гледка към Царският плаж и стария Созопол. До момента селището е привлекло преки инвестиции от над 130 милиона евро, над 95% от които чуждестранни, като осигурява средно годишно 400 работни места. През последните 7 години са изградени 1400 апартамента, от които 1300 продадени на щастливи собственици. Множеството басейни, ресторанти, барове, детски център, и всякакви допълнителни услуги превръщат „Санта Марина” в идеалното място за ваканции, дългосрочно отсядане и дори за постоянно пребиваване. С уникалната си 60 декара градина от близо 100 вида растения и билки, с отличните си условия и изключителното обслужване, „Санта Марина” гарантира неповторим стил на живот и отдих.
***
   Луксозният петзвезден „Арена ди Сердика” Резидънс Хотел, в чийто рамки се съхранява част от древния римски амфитеатър на Сердика („Amphitheatrum Serdicense”) е един от най-забележителните хотели не само в България, но и в целия свят. Много малко са местата, които успешно съвместяват подобно безценно културно-историческо наследство, достъпно за широката общественост. В резултат на усилията на „ФеърПлей Интернешънъл” АД, днес, 17 века по-късно, амфитеатърът на Сердика отново посреща зрители и гости. Разкрита и съхранена е около 1/6 част и по-конкретно източната дъга на зданието. Стените му са запазени в действителния им вид, а арената за битки е покрита с пясък така, както е била и в миналото. Изключителната архитектура на хотела, както и интериорният му дизайн перфектно съчетават това наследство, без да ограничават по никакъв начин комфорта на гостите. „Арена ди Сердика” Резидънс Хотел е едно наистина уникално място, което се превърна в предпочитано от жителите и гостите на София.